Raske toidumürgistus võib olla isegi surmav. Kõik, mida pead teadma botulismibakterist
Lausa kolmandiku nakkushaigustest põhjustab riknenud või saastunud toit. Halvemal juhul võib toidumürgistusse ka surra.
Kõige ohtlikum pahalane toidus on botulismibakter Clostridium botulinum, mis põhjustab eluohtlikku toidumürgistust, aga suudab end maskeerida nii, et tema olemasolule miski eriti ei viita. Seetõttu tuleb hoidiste valmistamisel olla väga hoolikas, paneb südamele põllumajandus- ja toiduameti spetsialist Jelena Sõgel. Eriti puudutab see nõue toitu, milles on vähe soola ja/või suhkrut, mis on vähese happesuse/leelisusega ja suitsutatud või konservitud.
Botulismioht tekib sagedamini just kodus valmistatud puu- ja köögiviljahoidiste, kalakonservide ja seenehoidiste puhul. „Clostridium botulinum on üks kõige ohtlikumaid toidupatogeene, mis põhjustab väga rasket lihasehalvatusega kulgevat haigust botulismi,“ sõnab Sõgel.
Mürgistust põhjustab botulismibakteri eritatav toksiin. Alguse saab kõik sellest, et toit saastub botulismibakteri eostega...