Soome soovitab töödeldud lihast sootuks loobuda. Milliseid lihatooteid ja kui palju on tervisele kasulik süüa?
(49)Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) uuringud näitavad, et töödeldud liha võib suurendada vähiriski ning ka punane liha võib olla tervisele kahjulik. Samas leidub lihas rohkelt inimesele vajalikke toitaineid. Kas ja millises koguses võiks liha olla osa tervislikust ja täisväärtuslikust menüüst või peaksime hakkama vaatama alternatiivide poole?
WHO rahvusvaheline vähiuuringute agentuur on liigitanud töödeldud liha kantserogeenide hulka. Teadusuuringutest on selgunud, et inimesed, kes tarbivad 79 grammi punast või töödeldud liha (näiteks kolm viilu sinki) päevas, on 32 protsenti suurem soolevähi risk kui neil, kes söövad 11 grammi või vähem liha päevas. Arvesse võeti ka teisi vähiriski mõjutavaid tegureid, nagu suitsetamine, vanus, füüsiline aktiivsus, alkoholitarbimine ja kehamassiindeks.